söndag 8 april 2012

Dags för en kurs i psykologi!

Coach-Claes?
Jag fick en rapport* i helgen från matchen mellan Åsums BK och KFF:s juniorer. Tyvärr var det inte det som hände i själva matchen som jag kommer skriva om utan vad som hände vid sidan om.

I paus utspelades ett ganska tragiskt stycke. Åsums tränare, Claes Björkman, tyckte att det var på sin plats att skälla ut ett par spelare efter noter. Fick även ett citat som Claes Björkman enligt uppgift skulle levererat. Det gick ungefär så här: "- Vill du synas så kan du göra det på Facebook. För här ska inte finnas några divor, inte i mitt lag i alla fall!". Det kan ju tyckas som en lite rolig kommentar så här tagen ur sitt sammanhang. Nu var det tyvärr så att Claes levererade den kommentaren tillsammans med en rejäl utskällning inför publik riktat mot två ungar killar i laget, Nenad Radoicic och Blerdi Behrami. Flera av åskådarna blev riktigt paffa av Claes behandling av spelarna speciellt behandlingen den nye unge Nenad. En av åskådarna säger till bloggen att han själv inte hade spelat vidare i klubben efter en sådan behandling.

Bloggen hävdar:
En utskällning kan vara en sak. Enligt mig ska den i så fall riktas till laget och inte till enskilda spelare. Fortfarande en mycket begränsad metod och inte särskilt konstruktiv på sikt. Speciellt om man väljer att använda den inför publik och riktad till en enskilda unga spelare.

Jag vet inte om Claes sett "elittränare" på TV eller film som betett sig så. Claes inser nog inte att han och hans lag spelar i division fem, Sveriges sjunde division om du ska räkna från Allsvenskan och ner. Den psykologin som Claes arbetar med är ytterst begränsad och föga anpassad till sitt spelarmaterial. Unga killar behöver inte utskällningar, speciellt INTE inför andra, det är min åsikt.

Matchen då...Det var en TRÄNINGSMATCH! En match där Åsums BK förlorade med 4-1 men hade kunnat förlora med så mycket mer. Då hjälpte säkert Claes Björkmans hårtork. ;)Tränarpsykologi i lite mer fysisk variant av den ni läst om här!

Den här spelaren förtjänar dock en REJÄL utskällning. Risken är dock att han slår dig på käften.

*Den som rapporterat detta till mig är ingen duvunge utan har lång erfarenhet av att spela fotboll samt att träna ungdomar. 


//Johansen

4 kommentarer:

 1. Intressant inlägg!
  Gillar när du sticker ut hakan.
  Snart kommer, we know who, med Åsumlansen dragen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miguel Cervantes8 april 2012 15:48

   haha, "med Åsumlansen dragen", haha.
   Riddaren av den sorgliga skepnaden då eller.
   Vem är Sancho Panza isf. Eller vänta, han kanske nämns i Johansens inlägg.

   Radera
 2. IFK Knislinge8 april 2012 11:39

  Den ende som får synas i det laget är tuppen (CB) själv.

  SvaraRadera
 3. Snacka om framtidstänk i Real Åsum =)

  SvaraRadera

Keep it clean!