söndag 5 september 2010

Peladão

Peladão - Fotboll och skönhetstävling kombinerat. Kommer aldrig till Svedala.

”Ingen kommer ihåg exakt vilka som spelade eller när det var. Men vi kan vara säkra på att matchen var en strid på liv eller död och det lag som låg under med 1-0 behövde vinna lika mycket som en man behöver luft för att andas. Plötsligt, sparkade en spelare bollen med ett sådant mod att den missade målet och landade i en närbelägen flod. Men han var inte lika modig som högerbacken i det laget som höll på att förlora. Utan att tänka dök han ner i vattnet. Matchen gällde allt eller inget och han hade ingen tid att förlora. Två minuter senare återvände han. Hans ben skakade som en ung lian. Och de var vita, kritvita. Han var så omskakad att han inte kunde prata utan bara peka. Alla sprang till flodbanken. Där var den. En orm. Så lugn, så stor… Och värst av allt var, att den kärleksfullt hade slingrat sig runt bollen.”
*

Denna text får fungera som en inledning för det som jag tänkte berätta om. För er som inte orkar läsa mer kan kolla youtube-klippet längst ner.

Kom återigen att tänka på Peladão efter att tittat på Sveriges EM-kvalmatch mot Ungern. Peladão är en, för oss svenskar, ganska udda fotbollsturnering. Förhållandena för denna turnering skiljer sig markant från de vi är vana vid. Den spelas i Manaus, Brasilien, en storstad belägen i hjärtat av Amazonas och längs floden med samma namn. De som varit där beskriver att den fuktiga hettan får kroppen att kännas som den vore inbäddad i bomull och solen känns så stark att det stramar i huden. Låter inte som det ultimata fotbollsvädret för oss nordbor.

Jag har hämtat en del fakta och citat ur *Alex Bellos bok ”Futebol” som handlar om brasiliansk fotboll, en bok som jag verkligen varmt rekomenderar. För er som rest eller planerar att resa till Brasilien så ger boken en liten inblick i det brasilianska psyket och begrepp som "jogo bonito" och "ginga". Jag kan för övrigt rekommendera Brasilien som resmål.

År 2000 hade Peladão 522 lag, ganska många med tanke på att alla lag är från trakten. Alltså som Gärdscupen ;) men i ett ganska mycket större format. Nu till den bisarra skillnaden: Denna turnering är i själva verket två turneringar – en fotbollsturnering och en skönhetstävling. Dessa pågår parallellt och lagen måste delta i båda. Medan grabbarna alltså krigar på planen så fightas tjejerna på catwalken. Skönhetstävlingen sänds för övrigt på de lokala TV-stationerna. Hela konceptet känns helt ”brasilianskt”.

Peladão eller ”The big kickabout”, som turneringen kallas översatt till engelska, tar sig själv på väldigt stort allvar. Det är inte någon plojturnering, deltagarantalet ökar år efter år. Invigningen av Peladão påminner om en internationell gala med mycket folk på läktarna, nationalsång, uppträdanden och avslutande fyrverkerier. Mitt i alltihopa så marscherar lagens alla skönhetsdrottningar in på rad. Tänk dig 522 skönhetsdrottningar på rad, iklädda bikini.

Jag tänker inte gå in exakt på hur reglerna fungerar för Peladão, men i korta drag fungerar det så här:. Om ditt lag blir utslaget ur fotbollsturneringen så kan ditt lags skönhetsdrottning få fotbollslaget återinsatt. Förutsatt att hon ser bra ut och avancerat i skönhetstävlingen.Tittar ni på videon nedan så skissar en av arrangörerna på spelschemat. Lycka till att följa hans Kurt Olsson-skiss.

Här slutar skildringen om Peladão. Jag önskar att jag någon gång får en chans att bevittna den med egna ögon. Den som lever får se.

För som följt min "bloggkarriär" har nog läst ett liknande inlägg innan på en annan blogg. Jag tycker dock historien var värd att berättas ännu en gång. Det passar väl bra på en söndag.

//Johansen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Keep it clean!